Har egentlig drukket den sidste flaske for länge siden og er faktisk også den sidste öl jeg har brygget. Lige for tiden brygger jeg slet ikke da alt min tid går med familie eller mine studier. Madlavning er dog en passion også og det får jeg dog udövet i rigelig grad, og det er da heldigvis heller ikke så tidskrävende. Ret god öl denne her, med en tydelig duft af malt, lyng og en anis lignende aroma. Middelfyldig, blöd ale, med en smag hvor gran dominere med sin anis lignende smag, men malten föles også og en dejlig frisk nuance af lyngblomsterne. En rigtig god törsteslukker, som man også kan nyde.
Egentlig kan man bare slå op i Den Store Danske og læse deres definition af barley wine. Der står nemlig:
Barley wine, (eng. 'bygvin'), britisk betegnelse for stærkt ale, dvs. øl på ca. 8-12% vol. alkohol. Traditionen opstod i England i 1700- og 1800-tallet, hvor sande patrioter fra overklassen hellere ville drikke stærkt ale end franske vine. Øllet brygges bl.a. med pale malt og lagres gerne 18 måneder eller to år. Smagen er vinøs og fyldig som sherry eller portvin. - Og så kan man give de 10 point som denne barley wine har fortjent, og så er den anmeldelse overstået!
Man kan også forsøge at beskrive den stemning der opstod blandt fanatiske ølentusiaster, da Stockholmeren blev hældt i glassene en lørdag aften i april - nemlig stilhed. Nu er stilhed jo en vanskelig tilstand at beskrive med ord, for det ligger jo allerede i ordet at der ikke sker så meget når stilheden har sænket sig. Man plejer at bruge vendingen En engel gik gennem stuen og netop en engel er meget passende om Stockholmeren. Jeg kommer til at tænke på et digt af Mette Hove som lyder:
En lysende engel
Viste vej
Gennem natten
Svævede rundt i rummet
Varmede sjælen
Så morgenens lys
Kunne modtages
Uden depressionens
Svøbe
Vær du nær
Lille lysende engel
I alle de mørke skumle
Nætter
Vær du nær
For mig giver det mening, jeg ved ikke om det gør for jer! Stockholmerens varme vinøse frugtighed går ind i sjælen og erindrer mig om hvorfor livet er så værdifuldt. Hvorfor det er vigtigt at nyde livet og samværet med sine medmennesker, mens man har begge dele. Stockholmerens dybe vinøse smag af rosin, svedske, blomme og lidt delikat strejf af modent æble giver englelyd i ørerne og alle sanseorganer mættes til fulde. Den totale nydelse er opnået. Og inde midt i englekoret sidder Jan og skraldgriner af mig……Han ved nemlig godt at han igen har overgået sig selv, og jeg vil så gerne finde bare en lille bitte banal detalje som holder 10-tallet uden for rækkevidde. Men den lille lysende engel er nær.
Som finalen på et goodbeer.dk arrangement, hvor Tux, Sarek, Teejay og så mig selv + et par fruer havde fundet sammen i vores hus, blev denne øl nydt med stor velbehag. Jeg tror nok at vi hurtigt blev enige om at det var aftenens aller bedste øl. Her kommer min beskedne anmeldelse:
Sublim smag, stor krop og fylde.
Super duft
Kanon god finish.
En øl i perfekt balance!
Undskyld, men nogle gange skal det gøres kort!
Skæld mig ikke ud for ikke at huske farve korrekt Jan, men efter 17 at have smagt på 17 spændende og meget forskellige øl kan det knibe at huske at skrive den slags små detaljer ned. Hvad jeg dog huske er at samtlge "ølnørder" nærmest udbrød et fælles "Uhm, Det er guf det her" bare ved duften.
Nu er det at gøre en øl stærkere og/eller mere intens via frysning ikke noget nyt. Schneider´s Aventinus Eisbock er et (mindre) godt eksempel på at man tager en god øl med masser af smag og så fryser den ned for at forstærker virkningen. Mikkeller tænker på at gøre det samme med hans Black for at få en øl på 35 %.
Nu stopper vi lige proffesoren i kisten og koncenterer os om øllet.
En lækker duft kommer fra øllet som bare føles rigtig. Jeg har svært ved at beskrive hvad der er i duften som er så lækker, men TeeJay har skrevet en masse ned omkring duften og han har sikkert ret.
Smagen. Nu er Barley Wines ofte være lidt syrligt vinøse. Faktisk bør der være noget vinøst, ikke nødvendigvis syrligt, for at det er en Barley Wine. Stockholmerens Barley Wine 2007 er ikke syrlig men til gengæld vinøs med masser af frugt i smagen i balance med en fin bitterhed som gør at det ikke er saftvand man drikker.
12,3 % i alkohol burde kunne smages, men nej. I en blindsmagning ville man måske gætte på 6 - 7 %, og mest på grund af den massive smagsbombardement som øllet er.
Faktisk er denne øl en perle som man kun bør lukke op til virkelig specielle anledninger så som sin førstefødte fødsel, brylluppet med sin livs kærlighed, sin doktorafhandling eller hvad der nu bør være milesten i ens liv.
Jan har begået en perle, og der er kun en ting som gør mig lidt ked af det. Nemlig at han mener at det er hans bedste øl. For så er det at smage andre øl fra han jo (måske) en nedtur i forhold til Barley Winen.
Skidt med det. Jeg vil glæde mig til at smage øl fra Jans bryggeri, og jeg er sikker på at øllet er uden mislyde på trods af navnet.
Forventningerne til denne mjød var store men dog ikke så voldsomme da det var i dag jeg flaskade den. Men i guder jeg var overrasket over at den allerede er så god. Gylden i farven och helt fuldstændigt blank som om den var filtreret men sådan nogle ondskabsfulde ting vil jeg inte udsætte mine øl, vin og mjød for!
Duften består af en kraftig honning duft men med en let krydret og blomstret baggrund samt en smule citrus. Mjøden er sød, fyldig, blød og nærmest klistrer sig fast i munden og er til at starte med er den meget intensiv sød. Men så mærker man at der kommer andre nuancer frem som man aner i baggrunden som bremser sødmen inden den bliver for meget. Man mærker en let frugtighed, krydrede nuancer som pebber og koriander, lidt træagtig bliver den også svagt i baggrunden, og en anelse citrus og blomst. Mjøden har en lang eftersmag der nægter at overgive sig og som bliver ved og ved og er dejligt varmende. Nu får dne 8,5 for dne var fantastisk men man ved at modning gør underverk ved disse varer
Jeg er egentlig ikke glad for at sidde og rose mig selv til skyerne så på en måde er det heldigt at joel har medvirket ved tilblivelse af denne öl og lagt hus til brygningen af denne og passet og plejet den efter brygningen. Det er helt enkelt en fantastisk öl vi har brygget sammen og jeg bliver nöd til at väre ärlig og erkende at dette er den bedste öl jeg har smagt og bedste öl jeg nogensinde har väret med til at brygget. Det mest fantastiske er at den så ung - kun 5 måneder siden vi bryggede den og den er allerede så god som den er, og hvad kan det så ikke blive til om nogle år. Vi er enige om at det er en tilbagevende öl hvert år for den er simpelthen for god til ikke at blive brygget en gang om året selvom vi er meget afhängige af at vejrguderne vil som vi vil og sörge for at vinteren bliver rigtig kold! Vi havde en mild vinter i år men heldige med at det en nat frös -15 grader og Joel så kunne stille den ud og fryse 1/3 af öllen väk som vi ville. Öllen er mörk kobber, närmest rödbrun og häldes op med et middelstort kompakt skum som er overraskende stabilt - faktisk ligeså stabilt som ved de fleste öl. Duften er et kapitel for sig selv: Karamel, blommer, svesker, lakrids, sherry. humlet og man kan sidde og fordybe sig i dens intensene vinöse buket i lang tid. Öllen er virkelig fyldig, eller rettere fed og flödeagtig med en först intens södme, og nuancer som svesker/rosiner, mörk sirup, sherry, blommer, lakrids, citrus, karamel og södmen bliver aldrig for meget dels pga disse behagelige nuancer men tillades aldrig at blive vammel for pludslig gör bitterhumlen sit indtog med en perfekt, afrundet bitterhed der nägter at give slip i finalen. Jeg er stolt men meget meget mere lykkelig for at vi har lykkedes så godt med denne Barley Wine og at det er en Ice-Barley Wine gör det endnu mere unikt. Alkohollen er til stede men bliver aldrig nogensinde sprittet men varmer bare godt på en behagelig måde. Det er simpelthen sindsygt - en öl med den styrke må bare ikke väre så god allerede men det er den. 2 Flasker er afsat til en meget lang lagring (til min 40 og 50 års födselsdag - dvs i 7 og 17 år skal de lagres). Resten skal gemmes og når näste batch er brygget og på flaske er det tid til at give et par flasker ud - og husk - her bliver det vinter tidligere så hvem siger det bliver evendelig ventetid?? Virkelig lettet at vores vanvittige ide om at brygge noget stärkt og göre det endnu stärkere samt intensivere smagen gav sådan en jackpot - var virkelig bange for alkohollen (hvordan den ville påvirke smagen). Men de 12,3 % märkes ikke i smagen men så sandelig at ben og hoved får föle på varerne når man har drukket denne!
Længe har jeg gået som katten om den varme grød og ventet op at dagen skulle oprinde hvor jeg endelig kunne få lov til at smage på dette spændende bryg fra Alebryggeriet Hel.
Der kom et fint lille pift, og den står nu og perler fint i glasset forand mig, jeg venter lige lidt med at smage, for jeg kan fra Teejay's anmeldelse forstå at det gør den kun bedre.
Skumhatten er baige, ikke særlig høj men stabil, der tilføjes hele tiden nye bobler fra "perlene" i glasset, så det tynder ikke så hurtigt ud.
Den har en maltet og let frugtholdig duft. nu kan jeg altså ikke vente længere, om den er kold eller ej, smages det skal der altså. Hvilken fryd, fed mund fornemmelse, nærmest creamet og blød til en start. Det er virkelig en øl som der skal bruges god tid på, for den rummer så meget godt, er både frugtrig, dejlig maltet og humlet på samme tid. Jeg vil nu varme den lidt op ved at holde glasset i mine hænder og langsomt varme op til en temperatur der vil åbne helt op for alle dens nuancer.
Jeg ved næsten ikke hvor jeg skal begynde, men jeg kan smage kirsebær, appelsinskal, kaffe, lakrids, karamel fra den ristede malt. Det hele holdes fint på plads af en humlet finish, der kun lige kikker frem som et let bittert punktum, men som så er lang tid om at slippe min gane igen. Det er længe siden at jeg har smagt så dejlig en øl, en krop der er flødeagtig, klæber sig fast inden i munden og dens aroma buket er så intens og dejlig afrundet med den humlede finish. Hvis jeg skal finde andre øl i samme klasse, så bliver det en Rochefort 10 eller måske en Westvleteren 12 der er ikke mange andre der kommer helt her op.
PS. Skumhatten holder sig til det sidste, det er flot af en øl med disse høje %'er.
Jeg håber at disse fine anmeldelser giver Jan mod på at genoptage brygningen, og hvis der er et bryggeri, der står og mangler en brygmester et sted, så får han mine højeste anbefalinger!
|
I Databasen: 12213 Anmeldelser af 267342 øl fra 247 lande og 12881 bryggerier. Billeder: 102425 |
Bliv medlem af www.goodbeer.dk
www.goodbeer.dk er et online mødested for alle der elsker en god øl og gerne vil dele øloplevelsen med andre.
Et medlemskab er er gratis og alle kan oprette en profil, både de glade ølelskere, ølbryggere med mere.
Men for at det skal virke i praktis, er der nogle fælles regler som alle skal overholde.
For at kunne komme med inputs, af den ene eller anden art skal du lade dig registrere / oprette en profil som indeholder:
Alle, der respektere den til en hver tid gældende husorden, kan melde sig ind, og skrive nye ølanmeldelser, nyheder, bruge ølforum'et osv. så snart at de har oprettet en profil og aktiveret den. ( for at kontrollere at email adressen findes udsendes der en aktiverings email med et link.
Der er ingen smag eller holdning der er bedre end andre, om du er til den ene eller anden type øl, har ingen betydning for medlemsskabet. Men vær saglig og skriv i et pænt sprog (så din mor vil være dig bekendt).
Nedlad ikke andres indlæg, men kom med din egen vurdering i stedet for.
Som medlem af sitet www.goodbeer.dk kan du have en af følgende statuser og dermed følgende muligheder
Alle brugere (fra User til Master) kan rette i egne indlæg (ølanmeldelser, ølforum indlæg og nyheder)
Hvis du ønsker at skifte bruger level, så skriv en kort email om hvorfor.
Hver gang du kommer med et nyt indlæg får du tildelt nogle point, afhængig af din indsats:
Goodbeer.dk forbeholder sig ret de af brugerne oprettede bryggerier, øl, billeder, anmeldelser mm. bl.a. fordi at goodbeer er en relations database og data kan ofte ikke fjernes uden at får indflydelse mange steder.
Goodbeer.dk forbeholder sig ret til at slette og redigere anmeldelser der strider imod denne husordens øvrige regler om sobert sprogbrug og/eller nedgørelse af andre anmeldere og/eller anmeldelser. Redigering og sletning af anmeldelser kan ellers kun blive foretage af den oprettende bruger, med mindre forhold som ovenfor beskrevet gør sig gældende.
Venlig hilsen
webmaster / Lars Jensen
10 Glas: Uha! Det er jo den øl, jeg vil kalde en perfekt øl. Vi taler altså om total nydelse - eller som Monrad og Rislund ville sige: "En oral orgasme!" Jeg har smagt øl, der kan få mig til at miste opmærksomheden med alt andet i en tid, for mine smagsløg stjæler den.
9 Glas: Giver jeg en øl der er over al forventning. Grænsene til det perfekte.
8 Glas: Gives til en meget god øl. Vi har fat i en med karakter og ånd. Den er mere end bare en øl. Den har en lille oplevelse med sig. Det er den man lige skal smage igen, FØR man sætter glasset ned. Her smiler jeg også gerne. Den køber jeg helt sikkert igen. Den skal andre prøve, for det er en øl efter min smag.
7 Glas: Gives for en der vil lidt mere. Den har karakter og ånd. Den har det der skal til, men kunne godt yde mere. Jeg vil med sikkerhed lade andre smage for at høre deres mening. Den får gerne et anerkendende nik.
6 Glas: Gives for en øl jeg godt vil smage igen. Den er ikke dårlig, men den savner spændingsmomenter. Det kan være en lidt kedelig øl, uden de store udfordringer, eller det kan være en øl, der faktisk ikke er god i helhedsindtrykket, men har gode momenter.
5 Glas: Gives for en øl, der falder igennem. Den vil jeg nok ikke investere i igen sådan lige foreløbig. Den er ok, og den skal ikke længere ned end 5, fordi det kan være min smag eller situationen, der fælder den - f.eks. hvis man har spist krydret mad eller lige har ædt en Piratos.
4 Glas: Gives en øl, der faktisk ikke smager godt. Den har bare et eller andet over sig, der gør, at den ikke dumper. Det kan være duft, smag, udseende el.lign. Jeg vil bestemt ikke anbefale en der får 4. Men selvfølgelig er smagsløg jo forskellige.
3 Glas: Gives til en øl, jeg kraftigt vil fraråde alle at købe. Det er mere end en skuffelse. Det er spild af penge i den grad. En øl der burde tages af markedet, da den er en skændsel.
2 Glas: Uha! Det er ikke godt. Her har jeg måtte stå af, spytte ud eller noget der er være.
0-1 Glas: Gives til en øl der ikke er der! Hvordan kan det lade sig gøre? Jo altså ud over dem man sidder og venter på forgæves, så er der faktisk øl på markedet, som koster noget, har kapsel på og kan drikkes, men bagefter er man i tvivl om det bare var et fatamorgana/en drøm. Nej den skinbarlige sandhed er at man er blevet snydt og har betalt for vand med alkohol!